fredag den 13. august 2010

Brilleflop 2010

Jeg tog en meget dårlig beslutning igår. Jeg tændte for kanal 4 for at se det hypede show "Årets Brillelook 2010" - big mistake. Kanal 4 har hyperreklameret for den "store event" gennem de sidste uger - hvilket må siges at være en pæn overdrivelse, eftersom showet varede 30 minutter - inkl. indlagt reklamepause.

Selvfølgelig var det kanalens førstedame, numerologi-tilhængeren Mayianne Dinesen, der indtog pladsen som selvskrevet værtinde - påtaget veloplagt og kedelig som altid. Dertil var dommerpanelet sammensat af semi-ukendt stylist, og naturligvis Kanal 4-dronningen Pernille Aalund, samt den medieliderlige Jim Lyngvild - der åbenbart har designet sin egen brillelinje under det uoriginale navn "Jim Wild". Og der var på forhånd udvalgt seks unge finaledeltagere, der hovedsageligt bestod af unge studenterpiger med briller.

Så var vi igang! Dinesen proklamerer stolt, at "vores seks finalister har haft utrolig travlt med forberedelserne til i aften", hvilket hurtigt blev rimelig tvivlsomt, eftersom præsentationsvideoerne af de unge mennesker var præcis de samme videoklip, som har kørt enkeltvis på kanalen i et par måneder. Men tilgengæld havde de "haft travlt" med styling - vi fik i hvert fald vist et kort klip, hvor deltagerne får stukket et forhåndsudvalgt outfit i hånden af en hyret stylist.

Herefter ser vi, hvordan deltagerne bliver "undervist" i at gå catwalk - en session der måske skulle have strakt sig over mere end en times tid. Det er helt frygteligt og pinagtigt, så storcenter-agtige deres runway-walks er - de fleste af pigerne har klistret en kikset hånd til forsiden af hoften og tager alt for korte skridt, mens de vandrer afsted i høje hæle. Hvis man ikke vidste bedre, ville man gætte på, at det nok var en flok ældre damer, der legede modeshow.

Og så kommer de opkørte dommere på banen med overvældende entusiasme og al for meget ros. Der bliver stillet spørgsmål - og deltagerne presses ud i at opdigte historier om deres store passion for at gå med briller. Awkward! Det var tydeligt, at deltagerne var med for oplevelsen, berømmelsen, pengene, opmærksomheden eller noget helt andet - men det var tydeligvis ikke, fordi de ELSKEDE briller eller gik specielt meget op i det. Men alligevel forsøgte de at portrættere sig selv som brillefreaks - hvilket gjorde det endnu mere utroværdigt, at de var kandidater til at vinde den "eftertragtede" titel og rettigheden til at "repræsentere Danmark i den internationale konkurrence om at blive 'Spectacle Wearer of the Year' senere i år" - ååååhhh...

Endelig kom det jo så på banen, at én af pigerne slet ikke gik med briller til hverdag. Det var næsten helt befriende. For at trumfe dén siger den blonde, lidt kejtede Pavla, at hun kun har gået med briller i 9 måneder, men at hun virkelig var glad for at gå med briller - hun havde endda "siddet hos optikeren og håbet på en lille synsfejl, så jeg ku' få mig et par briller". Flot. Har du hørt om glas uden styrke? Alle kan sgu da gå med briller, hvis de vil!

Det var slemt. Rigtig slemt. Der manglede troværdighed, sproglige færdigheder, forberedelse, scenetække, veltalenhed og personlighed. Og så manglede der fokus på briller! Var det ikke det showet egentlig handlede om? Der blev slet ikke snakket om brillestel, styrker, farver, ansigtform, øjenmakeup eller noget som helst, der kom i nærheden af at kvalificere deltagerne til at vinde en brillekonkurrence. De havde bare fået stukket et par glasøjne i fjæset - og dommerne gik derefter helt i selvsving og overøste de unge mennesker med komplimenter om, hvor "fantastiske" de så ud. Ingen som helst opstillede kriterier eller saglige vurderinger af den enkelte brille eller dens bærer. Det var totalt absurd.

Og oven i hatten smed de lige et par "sjove indslag" ind i mixet - Klaus Bondam vandt prisen for "årets grimmeste brillelook" - "det er vist en OMMER". (Jeg hader virkelig, når folk siger 'ommer'...) Og surprise: Pelle Hvenegaard vinder en pris, fordi han "har gjort meget for briller i år" - og så ser man Pelle smutte forbi Mændenes Hjem på Vesterbro for at forære dem de 25.000, som han vandt. Glimrende god gerning, men i denne sammenhæng helt off....

Tilbage til det egentlig show: Efter en indøvet dommerafstemning backstage, havde vi fået helt på plads at ingen i dommerpanelet kan spille skuespil - og der var absolut ingen suspense. Gab! Ud på scenen igen - Pavla vinder, og endelig er showet forbi. Frøken Dinesen takker for en FANTASTISK AFTEN (hun referer vist til de sidste 25 min.), og jeg sidder tilbage og tænker: "Hvad skete der lige her?". Det var det mest amatøragtige show, jeg har set på dansk tv i nyere tid, og jeg er fuldstændig forbløffet over, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre at få lov til at sende den slags crappy fjernsyn på kanal 4 - en kanal der jo i forvejen sender masser af tvivlsomt fjernsyn - men ikke mindst høster masser af credit hos de kvindelige seere rundt om i Udkantsdanmark. Please kanal 4 - lov mig og alle andre, at I ikke gentager fiaskoen og laver Brillelook 2011. Tak.

3 kommentarer:

  1. Eftersom du ikke selv synes programmet var interessant har jeg ikke forståelse for, hvorfor du blev ved med at se det ?? :) .. Har du ikke noget bedre at give dig til?? .. Nok med det .. men at du så derefter overhoved gider kommentere det her "grinagtige" program hænger ikke sammen .. medmindre skruerne sidder helt løst oveni hovedet gider ingen mennesker da at bruge så meget tid på noget som de finder latterligt og ligegyldigt?? .. der er ikke nogen som har tvunget dig til at se programmet og finder du det latterligt så sluk da for tv'et. svære er det ikke? jeg havde ikke selv set programmet så dit indslag støder mig ikke på nogen måde .. men at mennesker som dig spilder sin tid på sådan nogle små ting synes jeg er ret underholdende .. ikke mærkeligt bloggen ikke har haft flere besøg end den nu har ..

    SvarSlet
  2. @ anonym: præcis det samme kan da siges om dig... Med mindre blogindlægget er blevet tvunget ned om ørerne på dig :) Elsker blogindlæggene her, fantastisk underholdning! Så jeg værdsætter at Logan bruger 30 min. af sit liv (med indlagt reklamepause) på at se noget på kanal 4 som herefter kan blive genstand for pessimistisk analyse! Lovely!

    SvarSlet
  3. @ anonym: Hvis jeg skulle levere en fair kritik af programmet, så var jeg jo nødt til at se det hele. Det ville være utroværdigt af mig, hvis jeg blot havde set fem minutter og efterfølgende rakket ned på det.

    Som det fremgår af mit blogindlæg, så valgte jeg at se programmet eftersom det var blevet bredt eksponeret på kanalen i tiden op til modeugen, og jeg var nysgerrig efter at se, hvad det var for noget. Men som du selv har bemærket, blev jeg slemt skuffet over både koncept og eksekvering. Det ville jeg gerne skrive om på min blog - et sted, hvor jeg kan skrive præcis, hvad JEG beskæftiger mig med og hvad JEG mener. Jeg uddyber jo også præcist, HVORFOR jeg er i besiddelse af ovenstående holdninger, så jeg er ikke bare én, der smider om sig med negative holdninger og nedladende kommentarer. Jeg argumenterer.

    Jeg tror, at du har misforstået hele blogging-konceptet. Og så kan jeg tilføje, at det på ingen måde er et mål for denne blog at have mange læsere eller kommentatorer - men du er da velkommen til at kigge forbi en anden gang, hvis du har mere på hjerte.

    SvarSlet